снимка Булфото, архив От началото на април 2018 г. Националният статистически

...
снимка Булфото, архив От началото на април 2018 г. Националният статистически
Коментари Харесай

Държавата започва да следи бюджетите на домакинствата, 216 ще покажат какво е положението във Варна

снимка Булфото, архив 

От началото на април 2018 година Националният статистически институт стартира провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани семейства. Изследването е годишно, включено е в Националната статистическа стратегия за 2018 година и ще се организира на територията на 28-те области в страната.

В него ще вземат присъединяване 216 семейства от област Варна (3 060 за страната), определени на инцидентен принцип, които са разграничени в три подизвадки от по 72 семейства. В интервала април - юни 2018 година семействата от всяка подизвадка се включват поредно в Наблюдението на домакинските бюджети.

Всяко домакинство взе участие в проучването четири пъти в границите на дванадесет месеца на ротационен принцип. По време на своето присъединяване семействата попълнят дневници за получените приходи и направените разноски през настоящия месец, както и информация за нерегулярните приходи и направените разноски за предходните два месеца, когато не са взели участие директно в проучването.

Наблюдението на домакинските бюджети е главен източник за приемане на систематизирана информация за приходите, разноските и потреблението на популацията в страната, която е нужна за създаване на разнообразни политики и ограничения в обществената сфера. Първите стъпки на българската статистика в тази област, са направени още в далечната 1925 година - преди повече от 90 години. Подобни проучвания се организират във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и съставляват неделима част от активността на статистическите институции. Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предишни проучвания, могат да се намерят в рубриката „ Доходи, разноски и ползване на семействата “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР